Onderhoud 2018-09-24T12:54:54+00:00

Onderhoud Horloges

Het horloge onderhoud omvat diverse aspecten, nl. het uurwerk en de kast waarin het zich bevindt. Horloges hebben vaak veel te lijden, omdat deze onderhevig zijn aan diverse invloeden. Het uurwerk aan de pols verwarmt onder invloed van onze lichaamstemperatuur, in de zon kan deze temperatuur verder oplopen.

Als we het uurwerk afdoen koelt het af naar kamertemperatuur. Deze warmtewisseling tast het smeermiddel aan, met slijtage als gevolg.

 

 

 

Voor mechanische horloges die (vanaf spat, 3 atm) waterdicht zijn, is het aan te bevelen om deze iedere 4 jaar te laten onderhouden. Alleen horloges die de aanduiding 5atm of 50 meter hebben mogen gebruikt worden in water; bij veelvuldig gebruik is 10 atm of 100 meter aan te raden. Bij waterdichte horloges is het aan te bevelen deze 2 maal per jaar te laten controleren op hun dichtheid. Zelf kan men regelmatig controleren of het glas niet beschadigd is en of de kroon nog recht draait. Als de kroon er gedeukt uitziet, een slag heeft tijdens het draaien of zijn kleur verliest, geeft deze zelf al aan dat het zijn afdichtende functie verloren heeft. Vervanging is noodzakelijk om de waterdichtheid te garanderen.

Kwartsuurwerken hebben minder onderhoud nodig, omdat deze geen ‘continu krachtenspel’ hebben. Er zit geen smering op het raderwerk, welke slecht kan worden, maar wel op de wijzer en de datumverzetting. Vocht en vuil zijn van invloed op de uurwerken. Het uurwerk gaat slechter lopen. Bij vervuiling dient het uurwerk geheel gedemonteerd en schoongemaakt te worden en voorzien te worden van de geëigende smeermiddelen.
Bij een batterij wisselen is het noodzakelijk dat de behuizing (bij waterdichte kasten) weer waterdicht afgeperst wordt. Wij zijn in staat uw horloge weer waterdicht af te persen met de modernste waterdicht afpersmachine welke werkt met over en onderdruk.

Wij adviseren iedere 5 tot uiterlijk 7 jaar onderhoud aan een mechanisch uurwerk, aangezien dit noodzakelijk is voor de goede werking van het uurwerk.

Tijdens het dragen van het horloge met onze dagelijkse bezigheden komt er transpiratievocht tegen de horlogekast. In het transpiratievocht zitten diverse zuren die de afdichtingen in het achterdeksel en de kroon kunnen aantasten, waardoor er vocht en vuil kan binnen dringen in het uurwerk.

Onderhoud klokken

Velen onder ons staan er niet bij stil, maar mechanische klokken hebben onderhoud nodig. Een mechanische klok of uurwerk wordt aangedreven door een “kracht”. Dit kan een veer of een gewicht zijn.
We hebben met krachtoverbrengingen te maken, daarom is het belangrijk dat het smeermiddel in een goede conditie blijft. Het smeermiddel zit niet in een uurwerk om de weerstand op te heffen maar om deze gelijkmatig te maken zodat het uurwerk haar constante functie kan verrichten. Gemiddeld zitten er 4 soorten smeermiddelen in een uurwerk.

Het smeermiddel wordt door ouderdom of invloed van vuil en vocht slecht en kan de metalen delen niet meer gescheiden houden. Stof is de grootste oorzaak van slijtage aan het uurwerk. Stof komt overal, hoe goed men ook poetst. Stof kan uit meerdere bestanddelen bestaan waaronder zand, en wordt samen met het smeermiddel een schuurmiddel. Men ziet dan dat het smeermiddel zwart geworden is.

Wat men veel hoort is dat men zegt: “het uurwerk te strak is opgedraaid”. Dit euvel komt als het smeermiddel van de aandrijfveer slecht is en gaat plakken. De veer kan zich niet meer ontspannen en zit daardoor vast en kan zijn kracht niet meer afgeven. Onderhoud is nu noodzakelijk. Wat men nooit mag doen is het uurwerk “bijsmeren”. Uurwerken die in vuile toestand smeermiddel toegediend krijgen zullen veel harder slijten dan voorheen en onherstelbare schade krijgen. Het vervuilde smeermiddel wordt vloeibaar gemaakt. De assen van de tandwielen zullen zo slijten dat deze vervangen dienen te worden, omdat deze na het slijpen en polijsten te dun worden om de krachten te kunnen weerstaan.Bij een batterij wisselen is het noodzakelijk dat de behuizing (bij waterdichte kasten) weer waterdicht afgeperst wordt. Wij zijn in staat uw horloge weer waterdicht af te persen met de modernste waterdicht afpersmachine welke werkt met over en onderdruk.

Wij adviseren iedere 5 tot uiterlijk 7 jaar onderhoud aan een mechanisch uurwerk, aangezien dit noodzakelijk is voor de goede werking van het uurwerk.